2018. április 11., szerda

Rumos diós csiga

Akik régóta követik a blogomat, bizonyára észrevették, hogy nagy szerelmese vagyok a csigavonalaknak. Így semmi meglepő nincs a tegnapi uzsonnában, hacsak nem az isteni rumos diótöltelék, némi savanykás baracklekvárral megbolondítva.


Hozzávalók
Tésztához
350g liszt (100g sima, 250g tk. búza)
12g friss élesztő
150ml folyadék (100ml tejszín, 50ml víz)
1 tojás
60g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi
65g olvasztott, visszahűtött vaj
fél kezeletlen citrom héja

Töltelékhez
180g dió
60g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi
2 tojás fehérje*
rum (esetleg rumaroma), ízlés szerint, nálam 3 evőkanál rum
120-150g baracklekvár


A tészta hozzávalóit - a vaj kivételével -, dagasztóüstbe mértem és összegyúrtam. Végül hozzáadtam az olvasztott vajat és tovább dagasztottam. Amikor a tészta selymes, jól kidolgozott lett, kelesztőtálba tettem, lefedtem és bő 40 percig kelesztettem.
Míg pihent, a diót késes aprítóval összevágtam, ügyeljünk rá, hogy ne zúzzuk nagyon szét, inkább legyen kicsit darabos. Természetesen használhatunk hagyományos darálót is. Amikor a tészta megkelt, a tojásfehérjéket a negyedannyival tejföl sűrűségű habbá vertem, beleforgattam a diót és a rumot. 
A tésztát lisztezett nyújtótáblára tettem és 3mm vékonyra nyújtottam. Először a baracklekvárral, majd a diótöltelékkel kentem meg, és felcsavartam. Ujjnyi szeletekre vágtam. A töltelékes tészta lágy, ne ijedjünk meg tőle, óvatosan sodorjunk egyet a csigákon, hogy visszanyerjék kerek formájukat.   Papíros sütőlemezre raktam úgy, hogy elég terük legyen kelni, sülni. Picit lenyomtam őket, hogy a közepük ne emelkedjen fel.
Fél óráig kelesztettem, majd a közben 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütöttem. A kész csigákat rácsra tettem kihűlni.


* Más süteményekből kimaradt, lefagyasztott tojásfehérjét használtam.