2018. január 27., szombat

Brokkolis pite

Magam is meglepődtem mikor felcímkéztem* ezt a bejegyzést, mert ez az első brokkolis recept a blogon. Magam sem értem miért, de tényleg ritkán kerül nálunk az asztalra, pedig még a legkisebb is örömmel eszi. (* tudjátok, a jobb oldali sávban vannak a címkék, amelyekkel könnyedén lehet alapanyagokra, ételtípusokra keresni....)


Hozzávalók, 13x36cm-es formához, vagy 25cm-es pitetálhoz
A tésztához
200g liszt (60g sima, 140g tk. búza)
80g vaj
20g sertészsír
1 tojás sárgája
1 csapott teáskanál sütőpor
1 csapott teáskanál só
1 evőkanál tejföl

A töltelékhez
200g apró csiperke
250g brokkoli
100g reszelt sajt, nálam cheddar, trappista vegyesen
3 tojás
120ml tejszín

frissen őrölt bors


Elkészítettem a tésztát. A liszteket, sót, sütőport késés aprítóba tettem és elmorzsoltam a zsiradékokkal. Hozzáadtam  a tojás sárgáját, tejfölt és gyors mozdulatokkal egynemű tésztát gyúrtam. Természetesen készíthetjük kézzel is, ami fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, a zsiradékok ne melegednek meg a kezünktől. A tésztát lisztezett felületen  téglalap alakra igazítottam, majd fóliába csavarva hűtőbe tettem. Fél óra pihentetés után enyhén lisztezett nyújtótáblán kinyújtottam és kibéleltem vele a piteformát. Hűtőbe tettem, míg a sütő 180 fokra felmelegedett. Sütőpapírt tettem rá, egyenletesen elterítettem rajta a vakon sütéshez használt rizsemet és 15 percig sütöttem.


A brokkolit kisebb rózsákra szedtem, megmostam, és papírtörlőre tettem. A gombák tönkjéből kicsit levágtam, megmostam és feleztem, negyedeltem őket, majd szintén papírtörlőre tettem száradni őket. 
A tojásokat egy keverőtálba ütöttem, alaposan elkevertem a tejszínnel, sóval, borssal és hozzáadtam a reszelt sajtokat.
Az elősütött tésztára raktam a brokkoli rózsákat, gombákat, majd ráöntöttem a sajtos tejszínt. Visszatettem a sütőbe és 25 perc alatt megsütöttem. Langyosan, hidegen egyaránt finom.


Tipp: készíthetjük mirelit brokkoliból, gazdagíthatjuk más zöldségekkel, de akár tehetünk bele apróra vágott sonkát, bacont, sült húst is.

A recept, amit átdolgoztam, a Mindmegette Receptmagazin 2018/2. hét, január 11. számában található.