2017. augusztus 17., csütörtök

Mákos sós rudak

Mákom van! Egy kedves ismerősömtől, aki mákot termel, nemrég megérkezett az idei, friss szállítmány, amit azonnal le is teszteltem ezzel a családi recepttárból származó, omlós sós süteménnyel. Vigyázat, erősen addiktív!


A tésztához
250g liszt (50g sima, 200g tk. búza)
1 csapott teáskanál sütőpor
140g hideg vaj
35g egész mák
60g cheddar vagy más keményebb sajt reszelve
1 tojás sárgája
1-2 evőkanál tejföl vagy tejszín 
1 csapott teáskanál só
Kenéshez, szóráshoz
1 tojás fehérje
szezámmag 
 
 
A hideg, kis kockákra vágott vajat elmorzsoltam a liszttel. Hozzáadtam a sütőport, sót, mákot, reszelt cheddart, végül a tojás sárgáját, és annyi tejfölt, hogy nyújtható tésztát kapjak. Fóliába csavartam és egy órára hűtőbe tettem.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A tésztát enyhén lisztezett nyújtótáblára tettem és 8-10 mm vékonyra nyújtottam.  Derelyevágóval rudakra vágtam. A tojásfehérjét villával kicsit felvertem, lekentem vele tésztát, majd szezámmal megszórtam. Sütőpapíros tepsire raktam és aranybarnára sütöttem.
Zárt dobozban sokáig eláll.