2016. november 12., szombat

Túrós rakott palacsinta

Rengeteg bécsi túrós palacsinta recept található a neten. Hogy minek kell egy sokadik verzió? Egyfelől azért, mert ez a változat - amit éttermi desszertként évekig készítettem az osztrák konyhafőnököm konyháin -, nem tejes, hanem tejfölös öntetben sül, így igazán diétabarát. 
Másfelől, mert én magam soha nem ettem még terített asztal mellett. Ez kissé furcsának tűnhet, de ilyen az, amikor az ember nem a fogyasztói, hanem az előállítói oldalon áll.


Hozzávalók
10-12 palacsinta
210g liszt (70g sima, 70g zabpehely, 70g tk. búza)
2 tojás
100ml tejszín
250-300ml szóda, vagy szénsavas ásványvíz
csipet só
30 ml olaj
némi olaj a sütéshez

Töltelékhez
500g túró
80g tejföl
3 tojás
50g nyírfaporcukor, ebből 20g bourbon vaníliás
50g nyírfacukor
45g mazsola, (diétában nem megengedett, elhagyható)
fél kezeletlen citrom héja

Az öntethez
250g tejföl
2 tojás
30g nyírfaporcukor

vaj és kevés liszt a forma előkészítéshez
nyírfaporcukor a  találáshoz


A tészta hozzávalóiból palacsintatésztát készítettem. A lisztet, sót egy keverőtálba tettem, a tejszínnel, és a  víz kétharmadával simára kevertem, majd hozzáadtam a tojást, olajat. 15 percet pihentettem, majd a maradék vízzel beállítottam a tészta sűrűségét. Egy serpenyőben kevés olajat hevítettem, mikor felforrósodott, elterítettem benne annyi palacsintatésztát, hogy vékony palacsintákat kapjak. Mindkét oldalunkat barnára sütöttem és tányérra tettem. Így jártam el az összes tésztával és egymásra pakoltam a kisült palacsintákat.


Egy hőálló tálat  kivajaztam, liszteztem. A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A túrót tálba tettem, áttörtem, hozzáadtam a nyírfaporcukrot, vaníliát, tojások sárgáját, tejfölt és krémesre kevertem. (A mazsolát felfőztem, alaposan lemostam, lecsepegtettem és hozzáadtam a túróhoz.) A tojásfehérjét laza habbá vertem a nyírfacukorral, majd beleforgattam a túróba.
A palacsintákat megkentem túrókrémmel, feltekertem, majd háromba vágva a tálba fektettem vágott felükkel felfelé úgy, hogy ferdén fedjék egymást.
Elkészítettem az öntetet. A tejfölt a tojásokkal és a nyírfaporcukorral simára kevertem, majd a palacsintákra öntöttem. Az előmelegített sütőbe tettem és 25 perc alatt készre sütöttem. Forrón, nyírfaporcukorral meghintve tálaltam. 


Eredeti recept: Topfenpalatschinken, in Plachutta-Wagner, Die Gute Küche, Das Beste aus dem österreichischen Jahrhundertkochbuch, Verlag Orac, 1993