2016. október 2., vasárnap

Tiroli spenótos gombóc, juhtúrós szósszal

Az őszi spenótszezont ezennel ezzel a tradicionális, dél-tiroli spenót knödellel megnyitom. Bár hagyományosan vajban forgatják, szerintem remekül passzol hozzá egy karakteres juhtúrós, fokhagymás tejszínszósz. De ha ehhez nincs kedvünk, alapanyagunk, adhatunk hozzá akár paradicsom, vagy gombamártást is.


Hozzávalók
400g friss, leveles spenót
1 közepes fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
20g vaj
300g szikkadt tk. kenyér vagy zsemle
220ml langyos tej
2 tojás
50g ementáli vagy más jól reszelhető sajt
50g tk. liszt
kis csokor snidling (elhagyható)
kis csokor petrezselyem
só,  frissen őrölt bors, szerecsendió

Tálaláshoz
12 szelet bacon
100ml habtejszín
50g juhtúró
fokhagyma ízlés szerint
ementáli reszelve


A spenótot alaposan megmostam, apróra tépkedtem és lecsepegtettem. A vöröshagymát felkockáztam megfonnyasztottam, hozzáadtam a zúzott fokhagymát, majd a spenótot is. Addig pároltam, míg minden folyadék el nem párolgott róla. 
Míg kihűlt, a kenyeret apró kockákra vágtam és egy keverőtálba tettem. A tojásokat a langyos tejjel elkevertem, majd a kenyérre öntöttem, kicsit átforgattam, hogy mindenhová jusson. Míg megszívta magát, finomra vágtam a snidlinget és a petrezselymet, az ementálit lereszeltem. Hozzáadtam a kenyérhez, sóztam, borsoztam és egy csipet szerecsendiót szórtam rá. Végül belekevertem a lisztet és alaposan összedolgoztam. 


Vizet forraltam, sót dobtam bele. Vizes kézzel gombócokat formáztam és a gyöngyöző vízbe tettem őket. A hőt közben alacsonyabbra vettem és 10 percig főztem a gombócokat. Lecsepegtettem és kevés vajon átforgatva hőálló tálban, tálalásig langyos sütőbe tettem őket.
A tejszínt felforrósítottam és juhtúróval, fokhagymával elkevertem. A szalonnát kevés olajon ropogósra sütöttem és tálaltam a gombócokat. 


Tipp: Készíthetjük mirelit leveles spenótból is. A kifőzött gombócok jól fagyaszthatóak.

Bár az ötletet egy áruházlánc receptes szórólapja adta, de mielőtt nekiláttam, kissé elmélyedtem az osztrák gombóc irodalomban, így most konkrét forrást nem jelölök meg.