2016. április 25., hétfő

Cukkinis szárnyasfasírt

Rendhagyó módon szeretném egy idézettel, pontosabban egy könyvben olvasott ajánlóval indítani ezt a bejegyzést, mert megmosolyogtatott, hovatovább meghatott. Csak remélni tudom, hogy egy nap a leányom is ilyen jó szívvel fog visszaemlékezni az uzsonnákra, ebédekre és a sok-sok mesére, könyvre... 
"Anyának, aki mindig gondoskodott arról, hogy legyen étel a hasamban, és könyvek a polcomon." Fredrik Backman, Itt járt Britt-Marie című könyvének előszava.

A mérhetetlen zöld utáni vágyam vezérelt, mikor összeállítottam ezt az ebédet. Talán kissé megelőzi még a szezonját a cukkini és az újburgonya, de amikor megláttam őket a piacon nem bírtam nekik ellenállni. Ezersziget jellegű öntetet készítettem hozzá.



Hozzávalók
A fasírthoz
600g csirkemellfilé
600g cukkini
60-80g apró szemű zabpehely
1 tojás
1 kis csokor petrezselyem
1 gerezd fokhagyma

frissen őrölt bors

2 tojás
házi teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

Az ezersziget öntethez
1 friss tojás sárgája
100 ml napraforgó olaj
1 teáskanál mustár
(vagy 4 evőkanál majonéz a fentiek helyett)
2 evőkanált tejföl
2 evőkanál cm. ketchup
1 teáskanál Worchestershire szósz

frissen őrölt bors

Zöldségek
jégsaláta, madársaláta, uborka, paradicsom, lila hagyma

Apró újburgonya, zsír, petrezselyem, só


Előkészítettem a parázsburgonya hozzávalóit. Az elkészítés menete ebben a bejegyzésben olvasható.

A salátaöntethez összeállítottam a majonézt. A tojás elkevertem a mustárral, majd vékony sugárban csorgatva, folyamatosan keverve hozzáadtam az olajat.  Belekevertem a tejfölt, ketchupot, sót, borsot, végül ízesítettem Worchestershire szósszal. Tálalásig hűtőszekrénybe tettem. Ha nem szeretnénk friss majonézt használni, készítsük a bevált majonézünkből. A saláta hozzávalóit is előkészítettem.


A cukkinit megmostam, szárazra töröltem, nagy lyukú reszelőn lereszeltem, sóztam és állni hagytam. A csirkemellfilét szintén megmostam, megtöröltem, kisebb darabokra vágtam és ledaráltam. Keverőtálba tettem, hozzáadtam a tojást, zúzott fokhagymát, sót, borsot, az alaposan kicsavart cukkinit, végül a zabpelyhet. A fent megadott zabpehely mennyiség irányadó, annyit használjunk, hogy jól formázható masszát kapjunk. Pár percig pihentettem, míg a zabpehely felvette a nedvességet. Ezután rudakat formáztam, amelyeket folpack fóliával letakart tálcára tettem. 20 percre mélyhűtőbe tettem.
A másik két tojást felvertem, egy tálcán előkészítettem a zsemlemorzsát. A megdermedt fasírtokat megforgattam tojásban, majd zsemlemorzsában, majd bő, forró olajban pirosra sütöttem. Papírtörlőre szedtem. A forró fasírtokat azonnal tálaltam a krumplival, salátával, öntettel.


Ötletek: Bors Gasztro és Nők Lapja Konyha magazinból.