2015. június 19., péntek

Teljes kiőrlésű terpetős pogácsa

Magam sem tudom miért, de az elmúlt 5 évben, mióta diétázom, szinte alig sütöttem pogácsát. Pedig ennek a receptnek az eredeti, fehér lisztes verziójáról elmondhatom, hogy ez az a pogácsa amin felnőttem. A disznóvágások utáni megunt, megpuhult "töpörtyű" mindig ebben a formában engedelmeskedett a konyhai anyagmegmaradás törvényének. Azaz nem veszett el, csak átalakult.


Hozzávalók
350g liszt (100g rétes, 100g őrölt zabpehely, 150g tk. búza)
25g búzasikér
200g darált tepertő
2 tojás sárgája
150g tejföl
20g friss élesztő
1,5 teáskanál só
frissen őrölt bors

A pihentetéshez
pici liszt és pár csepp étolaj

A kenéshez
1 tojás sárgája


A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mértem és egynemű, rugalmas tésztát gyúrtam. A tésztát lisztezett kelesztőtálba tettem és pár csepp olajjal lekentem. 45 percig lefedve kelesztettem. A tészta nem kel látványosan nagyra.
Lisztezett nyújtótáblára borítottam és 2,5cm vastagra nyújtottam. A tetejét egy éles sima késsel berácsoztam, majd egy 4cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrtam. A pogácsákat papíros sütőlemezre sorakoztattam és újabb 30 percig kelesztettem.
Közben a sütőt 180 fokra előmelegítettem. A megkelt pogácsákat felvert tojássárgával lekentem, majd aranybarnára sütöttem.