2014. december 11., csütörtök

Szilvalekváros virágok

Bár mindenki karácsonyi lázban ég, ma mégis inkább a szilvalekvár imádó gyermekemnek kedveztem ezzel a süteménnyel. Alig győzte kivárni míg megsül, kihűl és miután az elsőt befalta, azt mondta: "Anya ez olyan finom, amilyen szép!" Hát kell ennél kedvesebb dicséret?


Hozzávalók
400g liszt (100g durum, 100g őrölt zabpehely, 200g teljes búza)
25g búzasikér
260ml tej
1 tojás sárgája
70g olvasztott vaj
18g élesztő
6 pötty édesítő pici vízben feloldva

szilvalekvár
1 tojás fehérje 
1 tojás sárgája
pici nyírfacukor a szóráshoz, részemről csak a fotó kedvéért

A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mértem és rugalmas tésztát gyúrtam. Kelesztőtálba tettem és 30 perc alatt duplájára kelesztettem.
A megkelt tésztát lisztezett nyújtótáblára borítottam és körülbelül 3mm vastagra nyújtottam. Egy virág alakú kiszúróval kiszúrtam a tészta felét és papíros sütőlemezre raktam. Minden tésztára 1 kiskanál szilvalekvárt tettem, a szélüket megkentem tojásfehérjével. Elkészítettem a virágok tetejét. A kiszúrt formák közepét éles késsel + alakban  bevágtam  és  a lekváros tésztára terítettem.


Egy kisebb kiszúróval kicsit megnyomtam a tésztát. Fél óra alatt a duplájára kelesztettem, majd lekentem tojássárgájával és 180 fokra előmelegített sütőben megsütöttem a virágokat.

Ötlet innen: http://www.nosalty.hu/recept/szilvalekvaros-ravioli-kalacskak