2014. október 3., péntek

Egyszerű almatorta

Ennek a süteménynek az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. És remek abból a szempontból is, hogy nem igényel hosszas előkészületet, az összeállítása pedig csak attól függ, milyen gyorsan tudunk almát hámozni, reszelni.


Hozzávalók / 23 cm-es csatos tortaformához
150 g liszt (75 g őrölt zabpehely, 75 g durum)
1 teáskanál sütőpor
3 egész tojás
80 g nyírfacukor
1 kezeletlen citrom héja
50 g olvasztott vaj

700 g édes alma (hámozatlanul)
fahéj, kardamom ízlés szerint

vaj, liszt a forma előkészítéséhez

Az almát megpucoltam, nagy lyukú reszelőn lereszeltem, fahéjjal, kardamommal ízesítettem.
A sütőt bekapcsoltam 180 fokra. A tortaformát vékonyan kikentem vajjal, liszteztem.
Az egész tojásokat, a nyírfacukrot több részletben hozzáadva, nagyon habosra kikevertem, majd beleforgattam a sütőporos lisztet, citromhéjat, végül az olvasztott vajat. A tésztát a tortaformába simítottam, majd az erősen kicsavart almát egyenletesen elterítettem rajta és az előmelegített sütőbe tettem. Tűpróbával ellenőriztem, kb. 60 perc alatt sül meg. Mivel a tetején nagyon pirult az alma, ezért a sütés utolsó harmadában lefedtem alufóliával.

Ropogós sajtos csigák

Ahogy végigtekintek a korábbi bejegyzéseken úgy tűnik, erősen egy forma bűvöltében ténykedek mostanában. De mit tegyek, ha megint egy tekercs, ami nem hagyott nyugodni?


Hozzávalók
250 g liszt (100 g teljes kiőrlésű búza, 100 g őrölt zabpehely, 50 g durum)
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
120 g vaj
1 tojás sárgája
100 g tejföl

30 g  olvasztott, visszahűtött vaj
150 g reszelt sajt (füstölt karaván, edami)

A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mértem és a gyúrt tészta készítő programmal összegyúrtam. Ez kényszermegoldás volt, mivel ért egy kis (kéz) üzemi baleset, de a megoldás bevált.
Ha kézzel készítettem volna először a vajat elmorzsoltam volna a sütőporos liszttel, majd a többi komponenst hozzáadva egynemű tésztát gyúrtam volna. 
A tésztát fóliába csavartam és egy órára hűtőbe tettem.
Lisztezett nyújtótáblán körülbelül fél centi vastag téglalap alakra nyújtottam, megkentem az olvasztott vajjal, majd egyenletesen elterítettem rajta a sajtot. Szorosan feltekertem, majd a rudat fóliába csomagolva mélyhűtőbe tettem. Fél óra múlva kivettem és fél centi vastag korongokra vágtam.


Papíros sütőlemezre tettem, majd 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem a csigákat. Az utolsó percekben bekapcsoltam a légkeverést is.


A recept, amit átalakítottam a Nők Lapja 39. számában jelent meg.